Grootouders, we zijn jullie zo dankbaar

Grootouders, we zijn jullie zo dankbaar

Snel spring ik op mijn bakfiets. Shit! Ik ben alweer te laat om de kinderen op te pikken van school voor hun ‘tussen de middag’ boterham. Zo snel mogelijk probeer ik de zware trappers (dat ding weegt zelfs leeg wel 30 kg) rond te draaien. Onderweg kom ik echter al groepjes mensen en kinderen tegen die terugkeren van school omdat ze wél op tijd waren.
Ik zwaai met een bezweet hoofd naar ze en langzaam dringt er iets tot me door: Ik ben bijna geen ouders met kinderen tegengekomen, maar voornamelijk grootouders met kleinkinderen.

Opa en oma op het schoolplein

En ja, als je erop gaat letten dan valt inderdaad op hoeveel grootouders er altijd op ons schoolplein staan. De huidige generatie ouders lijkt ook bijna niet meer zonder de hulp van grootouders te kunnen.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer 60 procent van de 35-jarigen met partner deel uitmaakt van een tweeverdienershuishouden. Dertig jaar geleden was dit nog 45 procent. Voor tweeverdieners met kinderen is kinderopvang moeilijk te organiseren. De dagopvang is vaak niet flexibel genoeg. En als de opvang wel beschikbaar is, is de hoge prijs een reden om een andere oplossing te willen vinden.
Bij menig gezin springen de grootouders dan ook in als vaste oppasser om de kinderopvang rond te kunnen krijgen, namelijk bij 60% van de nog niet schoolgaande kinderen en 50% van de schoolgaande kinderen.

Ook ons gezin is hierop geen uitzondering. Mijn moeder past één weekendavond per week op onze drie dochters.
Het voordeel van ‘s avonds werken is gelukkig voor mij dat ik de kinderen zelf kan opvangen tussen de middag. En dat we ook nooit gebruik hoeven maken van ‘voor-schoolse’ of ‘na-schoolse’ opvang.
Het nadeel is dat ik ze ‘s avonds niet zelf in hun bedje kan stoppen. En hoewel ze mij doordeweeks maar twee uurtjes per avond hoeven te missen, zijn de weekenden moeilijker in te vullen. En dan komt een verwen-oma goed van pas!

Waardevolle hulp

Ik heb geluk wat dat betreft. Mijn moeder woont dichtbij en is ondanks haar baan erg flexibel. Én ze wil graag met haar kleinkinderen alleen zijn. “Ik heb de kinderen dan helemaal voor mezelf”, zegt ze. “Ik maak de kinderen maximaal mee, kan leuke dingen met ze ondernemen en ik ben meer betrokken bij jullie gezin.”
Een grootouder die graag oppast is dan ook goud waard. En dat bedoel ik letterlijk.

Professionele kinderopvang is tegenwoordig zó duur, dat vrijwel al het geld wat daardoor extra binnenkomt, direct naar deze opvang gaat. Waardoor met name vrouwen vaak denken: dan ga ik liever niet werken. En dat klinkt ook logisch. Waarom zou je vrijwillig je kinderen bij onbekende achterlaten wanneer het je financieel niets oplevert?
Een overblijf oma die ik op het schoolplein hierover aanspreek zegt: “Ik vind het heel tof dat ik een radertje ben in het systeem dat ervoor zorgt dat ze hun beroep kunnen uitoefenen. Ik zou het doodzonde vinden als ze hun opleiding overboord zouden gooien. Een opleiding die ik voor het grootste gedeelte bekostigd heb.”

Grootouders zijn onbetaalbaar

Hoe waardevol grootouders zijn, is mij vooral duidelijk geworden toen onze tweeling geboren werd.
Mijn moeder nam een paar maanden vakantie op om mij bij te kunnen staan. Zonder haar was het me nooit gelukt om de verzorging van twee babies zo snel onder de knie te krijgen. Zonder haar had ons restaurant ongetwijfeld nog veel meer geleden onder mijn afwezigheid. Mijn gezin is mede op haar zorg gebouwd en dat is onbetaalbaar.
Mijn schoonmoeder zorgt er al jaren voor dat mijn man en ik af en toe tijd met elkaar kunnen doorbrengen. Onze kinderen logeren dan bij haar en wij voelen ons weer even net als vroeger. We slapen uit, gaan uit eten of lekker naar een hotel. Mijn huwelijk houdt mede door haar hulp stand en dat is onbetaalbaar.

Gr Lonneke

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Wij hebben eigenlijk nooit echt beroep kunnen doen op de grootouders… Dat is ook één van de reden waarom ik niet meer werk. Het is gewoon heel moeilijk als je die back up niet hebt. Vroeger – toen ik nog werkte- kwam ik echt in de problemen als er een kind ziek was en dus niet naar de opvang kon. Dat gaf heel veel stress. Goed dat je heel erg apprecieert wat de grootouders doen, het is zeker niet voor iedereen een evidentie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.