Vegetarisch eten voor kinderen; geen probleem!

Vegetarisch eten voor kinderen; geen probleem!

Vandaag begint de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees, een positieve campagne om Nederlanders bewust te maken van het feit dat veel vlees eten erg belastend voor het milieu is.
Een boodschap die bij veel mensen helaas nog steeds irritaties opwekt.
Want door héél hard te roepen dat iets niet goed is, bereik je alleen maar dat alle hakken nóg dieper in het zand gezet worden en de lappen vlees in de pan blijven doorsudderen. Toch heeft deze campagne, opgezet door de populaire blogger De Hippe Vegetariër, een originele insteek, namelijk: ‘Wat bespaar je door een week geen vlees te eten?’
Op de site het volgende: ‘7 maanden douchewater en 114 kilometer auto rijden’. Hmmm, nu begint het vegetarisch eten interessant te worden, toch?

Een 6-jarige vegetariër

Het toeval wil dat mijn dochter van 6 jaar een tijd geleden besloten heeft om vegetariër te worden. Een onverwachte beslissing waar ik geen part of deel aan bijgedragen heb. Waardoor mijn eerste reactie neerkwam op: ‘Neeeeeee, Bleh, he BAH!’.
Ook schaarde ik deze nogal merkwaardige ommezwaai (ze is een enorme alleseter) onder ‘het is maar een kinderfase’.

Maar dat was het niet. We zijn nu 5 maanden verder en ze houdt voet bij stuk. En ja, die eerste maand wekte mijn dochters koppigheid enorme irritaties bij me op. Wat met name vanuit praktische overweging voortkwam. Ik bedoel; binnen een hectisch gezin van 5 rekening houden met 1 vegetariër en elke avond apart koken? Bleh!
Hier kwam verandering in toen ik me ging verdiepen in haar keuzes en erachter kwam dat deze weloverwogen zijn genomen, ondanks haar jonge leeftijd. Ze vindt het zielig voor de dieren én ze wil onze aarde niet onnodig belasten. Geheel vanuit een jong, maar ook accuraat perspectief en morele overweging dus.

Wat zegt het voedingscentrum

En daar wringt de schoen dan ook een beetje. Haar leeftijd. Laat ik een jong kind deze beslissing nemen? Een beslissing wat haar gezondheid kan beïnvloeden? Hoe weet ik zeker dat ze alle benodigde bouwstoffen binnen gaat krijgen?

Het voedingscentrum stelt me hierover gerust.
‘Je kind kan prima vegetarisch eten. Kies dan voor ei, peulvruchten, bruine bonen, kikkererwten en linzen of een vegetarisch product. In groente zit ijzer, maar dat is plantaardig ijzer. Het lichaam neemt dit minder makkelijk op. Vitamine C helpt om ijzer uit de voeding te halen. Geef je kind daarom bij elke maaltijd iets van groente of fruit.’

Vegetarisch eten voor kinderen

Voor mijn kleine alleseter zijn deze vegetarische eetregels gelukkig geen enkel probleem. Ze heeft mij zelfs geïnspireerd om met meer variatie te koken én meer gebruik te maken van groenten, kruiden en specerijen.
Met als gevolg dat het hele gezin inmiddels meerder malen per week een vegetarische maaltijd voorgeschoteld krijgt.
Ik ben trots op mijn kleine vegetariër. Op haar sterke moralen, haar koppigheid, haar empathische vermogens en vooral op haar.
Gr Lonneke

Volg me ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.