Een tweeling: de eerste vier jaar.

Een tweeling: de eerste vier jaar.

🎶 Tweeling zijn is plezier voor twee, twee is beter dan één 🎶

Dit leuke liedje van Kinderen voor Kinderen kan ik nog steeds woord voor woord meezingen. Het nummer heet ‘Tweeling zijn’ en op 8-jarige leeftijd was dat mijn grootste wens; een tweelingzus. Een beste maatje. Iemand die er altijd voor je is, achter je staat en aan jouw kant.

Op de middelbare school kwam er een meidentweeling bij mij in de klas. Twee super populaire pubers, die altijd enorm veel zelfvertrouwen uitstraalden. Zij hadden tenslotte elkaar. Ze vormde met zijn tweetjes een blok en waren een onafscheidelijk team. Met enige afgunst dacht ik vaak: was ik maar een tweeling.

En dan krijg je een tweeling

Mijn wens is min of meer uitgekomen. Mijn rol blijkt niet de helft van een tweeling te zijn, maar die van hun moeder.
Een pittige rol, die ik geheel onverwachts binnenhaalde.
De schok was dan ook groot toen 7 jaar geleden niet één, maar twee kloppende hartjes op de echo verschenen en mijn wereld op zijn kop zette.
Een tweeling! …. OMG ….

Hoe kan ik nou voor twee babies tegelijk zorgen? Is ons huis wel groot genoeg, of de auto? Hoe vertel ik het aan onze oudste dochter, zal ze niet jaloers worden? En hoe passen twee babies in godsnaam samen in mijn buik? Help!
Een lichte paniekaanval, inclusief suizend geluid in mijn oor en een oncontroleerbaar knipperend rechteroog was destijds mijn reactie.

Een tweeling opvoeden is pittig

Voor veel aanstaande ouders is het krijgen van twee babies nogal eng, (die dubbele luiers alleen al..) toch is het voor ons een onvergetelijke en geweldige ervaring gebleken.
Want het krijgen van een tweeling voelde ook als een dubbele zegening. Een verdubbeling van je rijkdom én dubbel zoveel om trots op te zijn.

Dat neemt niet weg dat een tweeling opvoeden vooral gedurende eerste vier jaar erg pittig is. De tropenjaren zogezegd. Alleen al de basis. Het verzorgen van twee babies, zoals eten geven, wassen, verschonen en aankleden neemt enorm veel tijd in beslag. Waardoor er weinig ruimte overblijft om met ze te spelen of om eventuele andere kinderen aandacht te geven. Vanzelfsprekend is er nul tijd voor jezelf of elkaar.

Dus voor alle tweelingouders die nog in die eerste vier tropenjaren zitten:

Overleving tips voor een tweeling ouder

Tweeling van 0 tot 1 jaar: Welke dag of maand is het?

Tja, die eerste maanden. Het is allemaal één grote roes. Je bent zó moe dat je een soort automatische piloot moet zien te vinden. Iedereen vertelt je: “Je kunt slapen wanneer de baby slaapt”. Dat klinkt ook goed in theorie; maar wat als je er twee hebt die niet tegelijk in slaap vallen of tegelijk wakker worden?
Ook neemt het voeden en verzorgen van de babies dubbel zoveel tijd in beslag, wat betekent dat er nog maar weinig tijd overblijft om gewoon met ze te spelen en van ze te genieten. Vooral wanneer er nog andere kinderen aandacht verdienen.

Tips om te overleven:

 • Ga zo nu en dan hele of halve nachten buiten gehoorafstand van de babies slapen en wissel dit af met je partner. Ikzelf ging tweemaal per week beneden op de bank slapen (waar ik ze niet kon horen). Dit zorgde ervoor dat ik niet helemaal gek werd.
 • Schrijf alles duidelijk per kind in een boekje. En ik bedoel álles; stoelgang, overgeven, hoeveel ze drinken, hoe vaak ze huilen; alles! Met één baby weet je direct wanneer er b.v. buikpijn is door obstipatie. Bij twee echt niet. Je bent moe en haalt beide hummeltjes gemakkelijk door elkaar waardoor het lang duurt voordat je doorhebt dat er iets mis is.
 • Multitasken is belangrijk, want het bespaard tijd en daar heb je nooit genoeg van met een tweeling. Van kleine dingen als je tanden poetsen onder de douche of koken terwijl je kletst met je kraamvisite tot samen in bad gaan (dat kan echt tijd besparen). Elke avond douchte ik bijvoorbeeld samen met mijn oudste dochter. Zij aandacht, ik eindelijk schoon.
 • Speel met ze tijdens het verzorgen of wassen, dan kun je ze erna zonder schuldgevoel even een half uur alleen in de box leggen om bij te komen. Heb jij weer even tijd om te eten.
 • Verschonen kan overal. Je hoeft niet elke keer met ze naar boven waar de commode is. Maak beneden (desnoods gewoon op de bank of je eettafel) ook een verschoning station. Een stuk makkelijker.
 • Neem alle hulp aan die aangeboden wordt. Direct. Biedt iemand aan om op te passen? Meteen je agenda erbij pakken en een datum noemen! Laat ze niet meer ontsnappen.

Bonustip:

 • Blijven ze allebei lang huilen? Wordt het je even te veel? Ga dan zingen. Ik heb zo vaak huilend voor ze gezongen. Klinkt misschien stom of simpel, maar het is een betere reactie dan weglopen, schreeuwen of boos worden. Je moet toch iets.
Tweeling0
Tweeling Liza en Lexi – 5 maanden

Tweeling van 1 tot 2 jaar: Help! Ze kunnen (weg)lopen!

“Ja, nu lukt het me wel, ik heb alles onder controle” is altijd hét teken dat er snel weer eentje een nieuwe sprong gaat maken, een wisseldag (huildag) heeft of een nieuw tandje krijgt.
Dit is een ontwikkel jaar, waarin ze zelf leren eten, brabbelen en om hun eigen lichaam onder controle te krijgen.
Hoe schattig het ook is wanneer ze nét kunnen rollen, zitten, staan of klappen, toch voel je het onvermijdelijke al aankomen; lopen.
En neem alsjeblieft één ding van mij aan; ze kruipen en lopen echt NOOIT dezelfde kant op.
Tijd voor actie dus.

Tips om te overleven:

 • Maak een zo groot mogelijke box voor je tweeling middenin je huiskamer. Ben creatief met matten en meubels. Dit gaat je zóveel ‘achteraan rennen tijd’ schelen.
 • Leer ze zo snel mogelijk zelfstandig eten. Koop een groot zeil en leg deze onder je eettafel wanneer ze proberen hun mondgat te vinden. Koop plastic stoelen en kussens die je makkelijk (eventueel met een hoge druk spuit) kunt afspoelen.
 • Haal ze nooit, maar dan ook NOOIT buitenshuis uit de wandelwagen. Ook niet wanneer er een andere volwassene bij is. Wanneer je dat één keer gedaan hebt, blijven ze erom zeuren. Terrasje pakken? Gewoon in de wagen blijven! (die wagen zet je er natuurlijk wél gezellig bij, hé?)
 • Besteed uit wat je kunt. Zo kun je de boodschappen thuis laten bezorgen. Daar bespaar je al snel een uur tijd per dag mee. Zelfde geldt natuurlijk voor online shoppen. De DHL en DPD bezorgers kennen mij nu nog steeds bij naam.
Tweeling1
Tweeling Lexi en Liza – 1 jaar

Tweeling van 2 tot 3 jaar: Multiball Activated!

Voor wie er nooit op een pinball machine gespeeld heeft: ‘Multiball Activated’ betekent dat er twee ballen tegelijk in het spel komen die je er beide in moet zien te houden. Een overweldigend en stressvol gevoel, want ‘Hoe kan ik in godsvredesnaam beide ballen in de gaten houden, ze schieten alle kanten op!’
Dat dus.

Tips om te overleven:

 • Accepteer dat je voorlopig bij niemand meer op bezoek kan gaan. Misschien alleen bij mensen van wie je zeker weet dat ze niet al te gehecht zijn aan hun spullen. De tweeling is nog te jong om goed begrijpend te kunnen luisteren en jij kunt simpelweg niet vier handjes tegelijk in de gaten houden.
 • Research vooraf waar je naartoe gaat. Weet zeker dat die speeltuin een hek eromheen heeft, dat er geen water in de buurt van dat vakantiehuisje ligt en zoek uit of een park autovrij is. Je zult ontdekken dat je keuze nogal beperkt is, maar het is wél een stuk veiliger.
 • Leer ze zo snel mogelijk om zichzelf aan te kleden, ook al duurt het eeuwen. Daar heb je al snel profijt van. Zelfredzaamheid is wat een tweelingouder bij zinnen houdt.
 • Laat ze ‘helpen’ met klusjes in huis, zoals poetsen en de was vouwen. Alles wat je qua huishouden voor elkaar krijgt wanneer ze wakker zijn, hoef je niet meer te doen als ze hun dutje doen. (en dit is waarschijnlijk het laatste jaar dat ze nog een dutje doen..help!)
Tweeling2
Tweeling Lexi en Liza – 3 jaar

Tweeling van 3 tot 4 jaar: Are you ready to rumble?

De tweeling competitie is begonnen. Wie kan er als eerste een huis tekenen? Wie plast als eerste op het potje? Wie kan de meeste koekjes in zijn mond proppen?
Het wordt steeds moeilijker om ze thuis voldoende te prikkelen, dus moet je vaker het huis uit met ze. Duidelijke regels hierover maken is belangrijk, maar vaak moeilijk in de praktijk te brengen.

Tips om te overleven:

 • Als je niet wilt dat ze je huis afbreken, dan zul je ze regelmatig moeten ‘uitlaten’. Even de energie eruit rennen of eraf schommelen en glijden. Je kunt ze ook al steppend meenemen naar de supermarkt. Jij boodschappen gedaan, zij lichaamsbeweging gehad.
 • Peuterlessen zijn een uitkomst hier; er is echt een enorme keuze hierin. Peuterzwemmen, peuterdans, kaboutergym e.d. Vaak voor een fractie van de normale prijs, aangezien ze gegeven kunnen worden tijdens de schooluren.
 • Ook heeft een indoor speelparadijs vaak een peuterochtend. Waar je peuter(s) voor de helft van de normale entree kun energie kwijt kunnen. We zijn ook vaak naar de gratis ‘voorlees ochtenden’ voor peuters in de Bieb gegaan. Of naar de (gratis) kinderboerderij.
 • De natuurlijke competitiedrang tussen tweelingen kun je ook gebruiken om ze in het gareel te houden. Degene die een klusje het beste doet of het beste luistert, zich gedraagt e.d. krijgt een punt. Wie de meeste punten aan het einde van de dag heeft, kies het voorleesverhaaltje. Zoiets.
Tweeling4
Tweeling Lexi en Liza – 4 jaar

Tips die helpen bij een tweeling

Ik hoop dat mijn tips jullie enigzins van pas komen.
Maar vergeet vooral niet om van ze te genieten, tweeling zijn is tenslotte plezier voor twee!

Gr Lonneke

p.s.: Volg je me al op Instagram? Dagelijks plaats ik daarop leuke wijn quotes!

Dit bericht heeft 4 reacties.

 1. Meike

  Hou Lonneke,
  Ik vind het juist heel leuk en super herkenbaar geschreven. Inmiddels is mijn tweeling 5 en heb ik de tips gelukkig niet meer nodig. Al had ik er best een paar kunnen gebruiken, want ik heb het mezelf soms onnodig moeilijk gemaakt (zie ik nu achteraf). Ik ga je volgen!

  1. Hoi Meike, fijn dat ze nu 5 jaar oud zijn hé? Ik heb tenminste het gevoel dat de heetste tropenjaren inmiddels achter de rug zijn. Leuk dat je me gaat volgen. gr.

 2. M vermeulen

  Wat overdreven ik had een tweeling en gewoon een fulltime baan. Kies geen hobby’s en je sociale leven gaat voor een groot deel op slot. Verder is het prima te doen. Van 2’5 tot3’5 jaar had ik ouderschapsverlof dus wekte ik 20 uur per week. Voor mij ging die tijd veel te snel en kwam de kleuterschool voor ik het in de gaten had. Gewoon genieten

  1. Hi Marieke,
   Wat voor de ene ouder overdreven is, is voor een andere ouder werkelijkheid.
   Ik heb al lang geleden besloten om andere ouders niet te veroordelen, maar te helpen.
   Vanuit dat oogpunt heb ik dit dan ook geschreven.
   Gr Lonneke

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.