Je bekijkt nu Leer kinderen in 5 stappen hun lichaam te beschermen

Leer kinderen in 5 stappen hun lichaam te beschermen

“Ouders woest over seksspelletjes op basisschool in Den Bosch” staat er met grote koppen in onze plaatselijke krant. WTF?? Met een bonzend hart lees ik de rest van het artikel.
Is het onze basisschool?? Nee.. dat niet, maar dus wél gewoon in ons eigen stadje.
De volgende alinea veroorzaakt serieuze kriebels in mijn buik: “Volgens verschillende ouders betasten de leerlingen van groep 3 en 4 elkaar al maandenlang op de toiletten van de school. Ze nemen elkaars geslachtsdelen in de mond en kijken onder de deuren van de toiletten.” 

Het idee dat kinderen – in dit geval 6 tot 8 jarigen – elkaar slachtoffer kunnen maken van seksueel getinte ‘spelletjes’ is iets waar wij als ouders natuurlijk niet aan willen denken. Maar toch gebeurd het, elke dag weer.
En hoewel we onze kinderen niet altijd bij ons kunnen houden om ze te behoeden tegen dit soort excessen, we kunnen ze wél leren om zichzelf beter te beschermen.
Niet alleen tegen elkaar, maar tegen álle seksuele aanvallen.

Hoe leer je je kind zichzelf te beschermen?

Een Amerikaanse vriendin vertelde me een tijdje terug over een grote campagne daar, die onlangs op elke school is gestart: My Body Safety Rules

Ik ben hier zeer enthousiast over en ben dan ook meteen met mijn drie dochters aan tafel gaan zitten om ze uitgebreid door te nemen.
Bovendien heb ik hieronder de regels (met uitleg) geprobeerd te vertalen in het Nederlands.

beschermen

Je kunt hier de poster versie downloaden in pdf.

Deze vijf ‘body safety rules’ oftewel ‘lichaam bescherming regels’ zijn speciaal geschreven voor kinderen. Ze bieden met name jonge kinderen hulp bij het beschermen van hun lichaam. Het leert kinderen op een begrijpelijke wijze om hun grenzen aan te geven, om te praten over hun geslachtsdelen én het kan seksueel misbruik tijdig aan het licht brengen of zelfs voorkomen.

Regel 1: Baas over eigen lichaam

– Ik ben de baas over mijn eigen lichaam. Ik bepaal wanneer ik iemand een kus of knuffel geef. Ik mag ervoor kiezen om een high-five of handkusje te geven. 

Kinderen zijn de baas over hun eigen lichaam. Dwing ze dus nooit om iemand een knuffel of een kus te geven wanneer ze dat niet willen. Natuurlijk voel je je opgelaten wanneer je kind oma een kusje weigert, maar het gaat niet om jou (of oma). Belangrijk is dat je kind leert dat ze zélf bepalen wie ze lichamelijk toelaten. En wanneer. Zodra jij ze gaat dwingen, worden de grenzen voor je jonge kind vager en maak je het een stuk makkelijker voor iemand met slechte bedoelingen.

Regel 2: Vertrouwenspersonen

– Samen met mijn ouders kies ik (3-5) volwassenen waar ik altijd bij terecht kan en die mij onvoorwaardelijk zullen steunen en geloven. Ook wanneer er (nog) niets gebeurd is.

Ook al is deze lijst zeer kort, zelfs dan is het belangrijk om het vangnet van volwassenen voor je kind te benoemen. Wanneer er iets met ze gebeurd moeten ze weten bij welke vertrouwenspersonen ze op korte termijn terecht kunnen. Mensen die ze kunnen vertrouwen, die goed naar ze luisteren en ‘veilig’ zijn.

Regel 3: Volg je gevoel

– Wanneer ik me onveilig voel dan gaat mijn lichaam zweten, word ik misselijk, krijg kriebels in mijn buik en gaat mijn hart sneller kloppen. Dit noemen ze een ‘naar gevoel’. Wanneer iemand mij dit gevoel geeft, dan vertel ik dat tegen mijn vertrouwenspersonen.

Leer je kind om zijn / haar gevoel te volgen. Dit zijn namelijk de eerste waarschuwingssignalen bij een eventuele aanranding of ‘seksueel spelletje’. Kinderen voelen zich niet op hun gemak, maar weten dit vaak niet te herkennen. Voel het niet goed? Niet doen!

Regel 4: Geheimen

– Ik hoef nooit een ‘slecht gevoel’ geheim te bewaren. Wanneer iemand me vraagt om iets geheim te houden voor mijn vertrouwenspersonen, omdat het pijnlijk voor ze zal zijn of ze boos zal maken, dan moet ik dat niet geloven. 

Seksuele misbruikers spelen maar al te graag in op de liefde die kinderen voelen voor hun vertrouwenspersonen. Ze vertellen kinderen dat het ons zal kwetsen of dat we boos zullen worden op ze wanneer ze het ons vertellen. Zorg ervoor dat kinderen weten dat dit niet zal gebeuren en dat ze altijd bij je terecht kunnen. Laat ze geen geheimen bewaren waar ze zich ongemakkelijk bij voelen.

Regel 5: Geslachtsdelen

– Alles wat door mijn ondergoed bedekt wordt, zijn mijn geslachtsdelen. Behalve de dokter mag niemand deze aanraken. Wanneer iemand mijn geslachtsdelen wil zien, er een foto van wil maken of wil dat ik zijn/haar geslachtsdelen aanraak dan vertel ik dat tegen een vertrouwenspersoon. 

Hoe moeilijk het ook is om erbij stil te staan; er bestaat een groep mensen die de geslachtsdelen van je (jonge) kind willen bekijken / betasten. Laat dit even tot je doordringen. Diep ademhalen.
Druk je kind nu duidelijk op het hart dat geslachtsdelen niets zijn om je voor te schamen, maar wél privé zijn en bedekt moeten worden. Zodra iemand ze wilt zien / aanraken moeten ze direct naar een vertrouwenspersoon gaan.

Gr Lonneke

Volg mamadrinktwijn op Instagram en Twitter

 

 

Dit bericht heeft één reactie

  1. Christa

    Ontzettend fijn en goed artikel!
    Ik ga hem opslaan & snel ook een keer met mijn zoon er voor zitten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.