Getrouwd en samen werken, kan dat?

Getrouwd en samen werken, kan dat?

Deze week kreeg ik voor het eerst in lange tijd de vraag: “Hoe lang zijn jullie getrouwd?”
En na een aantal minuten rekenen (is niet mijn sterkste kant), realiseer ik me dat het dit jaar alweer 15 jaar geleden is dat we “Ja” uitriepen tegen elkaar.
15 Jaar.. Pff..
Tel daar nog 5-6 ‘elkaar aftastende’ jaren bij op en dan blijkt dat ik toch echt de helft van mijn leven met dezelfde man samen ben.
De helft hé.. Pff..

21 jaar geleden..

Personeel van het beroemde Oisterwijkse restaurant ‘De Swaen’ komt weer luidkeels het eetcafé binnen. Het is al laat, ze komen nooit voor 23.00 uur en schijnen altijd deze ‘verloren’ drinktijd te willen inhalen door op hoge snelheid biertjes achterover te slaan.
De aanvoerder van dit zootje ongeregeld is de Sous-Chef. Hij is degene die duidelijk de leiding heeft, het meeste respect van de rest geniet én het grootste gedeelte van de (altijd enorme) rekening betaald.
Maar het is ook een blaaskaak en ondanks dat hij best aantrekkelijk is met zijn pretogen, brede kaaklijn en aanstekelijke lach, besteld hij op de meest irritante wijze zijn drank: hij steekt zijn vingers in de lucht en commandeert een getal. Op zijn Duits, zeg maar.
Hij heeft amper een aardig woordje over voor mij; een twintig-jarig barmeisje.

Het heeft ruim een jaar geduurd (en heel veel biertjes tappen..) voordat ik besef dat hij eigenlijk best lief is. Hij daagt me uit, maar neemt het ook voor me op wanneer zijn collega’s zich weer eens lomp tegen het barmeisje gedragen.
Ook begint me op te vallen dat zijn pretogen mij de hele tijd blijven volgen.
Voordat ik er erg in heb begin ik zelfs uit te kijken naar deze irritante groep laatkomers…

15 jaar getrouwd

En ja, ik weet het is een cliché; maar toch is die blaaskaak inmiddels mijn beste vriend.
Wij zijn ook zo’n vreemd, met elkaar vergroeid stel dat vrijwel alles samen doet. En dan overdrijf ik niet. Daar zit verder echt geen diepere gedachte achter hoor, het is ook geen bewuste keuze. We vinden het gewoon leuker wanneer de ander erbij is. Simpel.

Ik voel me dan ook bevoorrecht dat ik na twee decennia (superlang) nog steeds verliefd op hem ben. Soms een beetje meer, soms een beetje (veel) minder. Maar de kriebels zitten er nog altijd. Ze kietelen mijn buik wanneer ik hem een paar uur niet heb gezien en hij ineens weer voor me staat. Ik sta er zelf ook versteld van..

Samen getrouwd en samen werken

Hoe het is om samen te werken met je partner? Ja, dat zal voor iedereen anders zijn, maar voor ons werkt het goed in het restaurant. Ik ben er inmiddels (na 18 jaar samen ondernemen) ook achter dat we beiden veel beter functioneren mét elkaar dan zonder.
Hij is creatief, ik ben zakelijk.
Hij is een goede onderhandelaar, ik wil het iedereen graag naar de zin maken.
Hij houdt van koken, ik hou van wijn.
Kortom, ook hier vullen we elkaar goed aan.

Natuurlijk zijn er ook nadelen; want wanneer het druk is op de zaak, dan zijn meteen beide ouders veel van huis. Ook leren onze ‘ondernemerskinderen’ dat het bedrijf voor ons een prioriteit is, wat niet altijd even leuk voor ze is.
Maar ze zien ook hoe we vaak sociale opofferingen moeten maken, hoe vervelend het is wanneer personeel niet komt opdagen en hoe hard je moet werken voor je geld.
Wij geloven dat dit goede lessen voor onze kinderen zijn. Dat zij hierdoor zelf later betere en hardere werkers zullen worden. Simpelweg omdat ze ons als voorbeeld hebben gehad.

Gr Lonneke

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.