Waarom een zus zo geweldig is

Waarom een zus zo geweldig is

Mijn tweeling meiden; Liza en Lexi zijn deze week 6 jaar geworden. Oei, mijn kleine meiden zijn niet meer zo klein… én bijna geen kleuter meer. Binnenkort gaan ze samen naar groep 3 waar ze gewoon bij elkaar in de klas blijven.
Waarom?
Omdat ze elkaar niet in de weg zitten. Omdat ze eigen vriendjes maken. Omdat ze een unieke zussen-band hebben waar ik respect voor heb.

En het is me opgevallen dat ze die niet alleen met elkáár hebben, maar ook met hun andere zus. Ik ben er zelfs van overtuigd dat hun unieke tweelingband niet onderdoet voor de band die ze delen met hun oudere zus.
Ze irriteren haar nét zo (of erger) dan elkaar en ze nemen het zeker nét zo vaak voor haar op. Ze spannen met haar samen en sluiten hierdoor hun eigen tweelingzusje buiten.
De liefde die ze voor hun oudere zus voelen, is dus blijkbaar nét zo sterk als die voor elkaar..

Zusterliefde

verkapt zusIk vind dit prachtig om te zien. Die zusterliefde. Het brengt ook veel herinneringen naar boven over mijn eigen jeugd. Mijn zus is 1,5 jaar ouder dan ik. Natuurlijk zaten wij elkaar vroeger vaak en veel in de weg (zoals de meeste zussen). Maar ik ben ook trots op haar, héél trots. Want vandaag is haar boekpresentatie in Hoorn.
Jarenlang heeft ze gewerkt aan Eco-Thriller ‘Verkapt’. Een uitgeverij heeft het opgepikt en vandaag wordt het aan de pers gepresenteerd.
Ik vind het zó jammer dat ik hier niet bij kan zijn (zaterdagen zitten altijd vol in ons restaurant). Gelukkig kun je ook trots zijn op afstand…

Wat maakt een zus nu zo bijzonder?

  • Een zus is vertrouwd. Omdat je samen bent opgegroeid begrijp je elkaar want zij was erbij toen de kern van je persoonlijkheid gevormd werd. Hierdoor weten jullie precies wat je wél en niet van elkaar kunt verwachten. En wat misschien belangrijker is; je hebt elkaar geaccepteerd, onvoorwaardelijk.
  • Een zus kan soms een tweede moeder zijn, waardoor je wel eens vrij wilt zijn van haar bemoeienis. Om je vervolgens te realiseren dat je het mist.
  • Een zus steunt je door dik en dun. Ze stimuleert je om het beste uit jezelf te halen. Haar onverwoestbare geloof in je capaciteiten geeft je zelfvertrouwen en kracht.
  • Een zus kan alleen al door haar aanwezigheid troost bieden.
  • Een zus kent je negatieve eigenschappen. Bedekt ze met de mantel der liefde en houdt evengoed van je.
  • Een zus herinnert zich hoe je was toen je nog klein was. Herkent dit in je kinderen en houdt hierdoor net zoveel van hen als van jou.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.