Carmenère Reserva, Chicken Run – Review

Carmenère Reserva, Chicken Run – Review

Chicken Run Carmenère Reserva

€ 6,50
6.9

Geur

7.5/10

Smaak

6.5/10

Afdronk

7.0/10

Prijs / Kwaliteit

6.5/10

Sterke punten

 • Zwoel fruit
 • Weinig tannine

Zwakke punten

 • Slecht balans
 • Veel alcohol

Wijnreview

intro
De naam 'Chicken Run' is gekozen vanwege de unieke wijze waarop dit wijnhuis zijn biologische/biodynamische wijnen verbouwt. Ze gebruiken namelijk kippenmest door de kippen vrij door de wijngaarden te laten lopen. De Carmenère druif is wereldberoemd geworden in Chili, maar komt van origine uit de Bordeaux streek in Frankrijk. Waar hij sinds de druifluis-epidemie (tweede helft van de 19de eeuw) vrijwel niet werd herplant omdat de druif een warm en droog klimaat nodig heeft. Colchagua Valley is een relatief 'nieuw' wijngebied in Chili; warm, maar gekoeld door oceaan wind en droog, maar met voldoende water door de Tinguiririca Rivier. Deze loopt van Noord naar Zuid door de grote wijnstad Santa Cruz en brengt gesmolten bergwater van de Andean Peaks naar de wijnvalleien.

Deze wijn heet Reserva omdat 20% 6 maanden gerijpt heeft op Frans hout. Hierdoor krijgt de wijn zijn volle smaak en zachte afdronk. De druivenstokken zijn meer dan 20 jaar oud en de druiven worden met de hand geplukt, beide vrij ongebruikelijk in de "Nieuwe Wijnwereld" en bevestiging van de absolute focus op kwaliteit van de producent.

neus:
Een zwoele en kruidige neus met veel tonen van klein zwart bosfruit; als bessen, bramen en vossenbessen. Met een vleugje chocolade en rode paprika. Vrij donkere en volle paarsrode kleur.

mond:
De wijn begint opvallend met een combinatie van rijp fruit als bramen en bessen met ook groente tonen als paprika. Wat bij de Carmenère druif over het algemeen een teken is dat de druiven te vroeg geoogst zijn. Wat vervolgens bevestigd wordt door de vrij hoge zuurgraad (voor Chileense normen). Toch is het fruit zeker rijp genoeg in de smaak, iets te gebrand zelfs. Kruidige aroma's van laurier en een vleugje mint komen later ook naar boven. De afdronk laat je lippen wat branden door de vrij hoge alchohol (lijkt echt véél hoger dan 13,5%). Het balans tussen zuur, fruit en alcohol is dus een beetje scheef. Wat mij vreemd genoeg niet laat afknappen op de wijn. Wat waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat hij helemaal niet drogend is in de afdronk, maar zwoel en sappig blijft.

eten:
Deze zou ik schenken bij een kruidige pasta Bolognese.

conclusie:
Een kruidige, volle wijn met tonen van rijp en zwoel bosfruit als bramen en bessen. Vleugje laurier en munt met opvallende hoge zuren en alcoholgehalte. Niet geweldig gemaakt, maar zeker smakelijk.

 • Type: Rood
  Land: Chili
  Regio: Colchagua Valley
  Verkrijgbaar: Hema
  Jaar: 2015
  Druivensoort: Carmenère
  Stijl: zwoel, kruidig en rijp
  Inhoud: 75 cl
  Alcohol: 13,5 %
  Serveren: rond 18°
  Bewaren: binnen 3-4 jaar opdrinken

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.