Spijs & Wijn combineren

Wijn & Spijs

De juiste wijn bij een gerecht (spijs) kiezen wordt iets gemakkelijker wanneer je weet dat wijn naar stijl kan worden ingedeeld. (zie wijn proeven)
En dat elke stijl zijn eigen basis combinaties heeft.
(het betreft hier wit, rosé en rode wijn, geen port + zoet e.d.)

De 8 algemene wijnstijlen + basis combinaties:

1     lichte en neutrale witte wijn
       b.v.: muscadet, silvaner, pinot blanc, chenin blanc, airen

Combineert goed met zeevruchten waaronder oesters, maar ook met de Oosterse keuken en gefrituurde gerechten.

2     soepele en fruitige witte wijn
        b.v.: pinot blanc, sauvignon blanc, pinot grigio, vermentino

Combineert goed met visgerechten (warm of koud), schaal- schelpdieren, verse geitenkaas en diverse maaltijdsalades.

3     volle en complexe witte wijn
        b.v.: chardonnay, viognier, riesling, sémillon, marsanne

Combineert goed met Coquille, kreeft, ganzenlever, paddenstoelen, wit vlees, room en romige kazen.

4     licht en fruitige rosé wijn
        b.v.: merlot, cinsaut, grenache, cabernet franc

Combineert goed met salades, quiche, koude soep, koude pastasalades, tapenade, tapas, hummus, anti pasti.

5     volle en kruidige rosé wijn
        b.v.: cabernet sauvignon, tannat, syrah, carmenère

Combineert goed met gerechten van vis met olijfolie, aioli, bouillabaisse, ratatouille, en gerijpte geit-schapen kaas.

6     lichte en fruitige rode wijn
        b.v.: gamay, merlot, pinot noir, tempranillo

Combineert goed met hartige taarten, vleeswaren, vleespastei, terrines van vlees en romige kaas.

7     fruitige en volle, soepele rode wijn
        b.v.: merlot, pinot noir, tempranillo, montepulciano

Combineert goed met klein wild als eend, boerenpaté of terrine, vlees in saus, gebraden rood vlees, gegrild vlees en rode kaas.

8     krachtige en complexe rode wijn
        b.v.: cabernet sauvignon, tannat, malbec, carmenère

Combineert met gestoofd vlees, paddenstoelen, truffel, gegrild of gebraden rood vlees, wild, sucade, harde of oude kazen.

Enkele richtlijnen:

  • Zorg voor harmonie bij combinaties; laat de smaak van de wijn niet sterker zijn dan het eten, dus elkaar niet overheersen.
  • Een goede volgorde van de wijn; ga van laag smaakgehalte naar hoog en van fris smaaktype naar rijp.
  • Soms mag een contrast; dit kan wanneer wijn of eten extreem hoog op smaak is, dan is het gecombineerde vrij neutraal.
  • Speel met smaken; is je saus iets te zout? Geef er dan een wat zoetere wijn bij. Of koel je rode wijn bij een lichter gerecht.
  • Let op de herkomst; is je wijn de specialiteit van een streek/land? Dan is het streekgerecht er vaak op aangepast.

 

 

Plak humor op je fles wijn

Mijn Reviews

Geplaatst in Wijnweetjes en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.